Per a les persones grans l’alimentació constitueix una de les poques alegries de la seva rutina diària. És per això que evitar l’avorriment és fonamental.
Amb l’edat el nostre organisme està subjecte a diversos canvis físics, fisiològics i psicosocials que fan que les nostres necessitats nutricionals es modifiquin. I encara que no tots envellim igual, durant el procés d’envelliment es produeixen alguns canvis:
– Problemes amb la masticació i salivació: amb l’edat s’originen en la majoria dels individus pèrdues de les peces dentals i s’imposa la necessitat de pròtesis o dentadures artificials. Algunes persones poden presentar una disminució de la secreció de saliva. Tot això fa que de vegades requereixin dietes toves o triturats.
– Falta de gana, per la disminució de les necessitats energètiques per la baixa activitat física i per altres factors psicosocials.
– Canvis en la composició de l’organisme: amb l’edat, el nostre cos perd massa muscular i òssia, i augmenta el contingut en greix.
– Restrenyiment: per evitar-ho cal promoure l’activitat física i una alimentació rica en cereals integrals, fruita i verdura.
– Menys activitat física que, de manera progressiva, condiciona una despesa energètica més baixa.
– Factors psicosocials: la persona d’edat avançada pot trobar-se sola, la qual cosa limita la seva capacitat d’autogestió de la llar i dels àpats; i també afavoreix la tendència cap a la depressió. A més, els canvis fisiològics de l’organisme fan que pugui patir problemes d’obesitat, diabetis, hipercolesterolèmia, hipertrigliceridèmia i hipertensió.
Malgrat tot això, el grup de persones d’edat avançada és molt divers: comprèn aquells individus amb 60 anys que poden estar encara actius des del punt de vista físic i laboral, fins als que tenen més de 80 anys i poden tenir les capacitats físiques i mentals molt deteriorades. Per això, les pautes alimentàries per a cada grup d’edat concret hauran de ser adaptades segons les capacitats de cada individu.