adults

En un estil de vida saludable, l’alimentació equilibrada té un paper rellevant.

 

Els hàbits dietètics a societats desenvolupades com la nostra, han evolucionat de la dieta mediterrània tradicional cap a patrons d’ingesta més propis de les societats del nord d’Europa amb una contribució mes alta del greix animal en perjudici del hidrats de carboni complexos i de la fibra vegetal. A més, cada vegada és més freqüent el consum d’aliments precuinats en detriment dels frescos, així com fer alguns dels àpats fora de la llar. Aquests canvis s’han relacionat amb un risc més gran de patir malalties cròniques com les malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer, l’obesitat, diabetis tipus 2, l’osteoporosi i alguns trastorns del sistema immunitari.

L’alimentació catalana encara conserva alguns trets característics de la dieta mediterrània, que s’associa a un menor risc de patir malalties cròniques i degeneratives. Els ingredients principals que configuren aquest model són: l’oli d’oliva, els cereals, el pa i els derivats, els llegums, les fruites, verdures i les hortalisses, la fruita seca, vi en moderació, peix i alguns condiments i espècies. El benefici de la dieta mediterrània està tant en la varietat dels aliments que s’hi inclouen com en les tècniques culinàries utilitzades per optimitzar les seves qualitats.

Recomanacions nutricionals:

– Mantenir i augmentar el consum de verdures, hortalisses i fruites.

– Continuar utilitzant l’oli d’oliva com a greix tant per coure com per amanir.

– Mantenir i augmentar el consum de peix, fruita seca i llegums.

– Moderar i/o disminuir el consum de carns i derivats, especialment aquelles peces amb un contingut en greix més elevat.

– Substituir parcialment el consum de llet i derivats sencers per d’altres de parcialment desnatats.

– Prioritzar l’aigua davant altres begudes

– Mantenir i potenciar els trets d’alimentació mediterrània (recuperar plats, receptes i costums: plats únics, menys proporció de carns, presència habitual de fruites com a postres dels àpats….) adaptada a les possibilitats i entorn social.